Češka koča

  • Nadmorska višina: 1542m
  • Gorovje: Kamniško Savinjske Alpe
  • Višinska razlika od izhodišča do vrha: 605m
  • Razdalja (gor in dol): 9,4 km
  • Čas do vrha: cca 1h30min
Tea Košnjek, 2022-11-29 10:28:27

Češka koča, ki je objeta z visokimi gorami Kamniško Savinjskih Alp – tudi z najvišjim med njimi – Grintovcem. Pohod na Češko kočo je zabaven, atraktiven in v drugi polovici poti res postreže z čudoviti razgledi na sosednje vrhove.

Pot začnemo ob majhnem, a urejenem parkirišču nasproti hiše Lovske družine Jezersko. Za smer poti v Google maps vpišite Zgornje Jezersko 150.

Tu imate dve možnosti: Prva je ta, da avto parkirate in se odpravite peš čez čudovite pašnike in neverjetno lepe razglede na najvišje vrhove ali pa plačate 10eur za »dvig rampe«. V tem primeru se peljete še 2km in manj časa uživate v norih razgledih. Da vas prepričamo, da se res izplača pustiti avto na parkirišču si oglejte nekaj spodnjih slik.

Ko prehodimo ta del makadamske poti, se držimo poti naravnost (levo se cesta nadaljuje do glavnega parkirišča) skozi gozd. Lahko bi šli tudi levo, vendar se bo naša pot podaljšala za kakšen kilometer.

Ko se gozd malo odpre, bomo na desni strani opazili označbo za Češko kočo. Tukaj se pot začne bolj strmo vzpenjati.

Pot je od tukaj naprej zelo lepo označena, zato le sledimo markacijam. Po nekaj bolj strmo prehojenih korakih skozi gozd pridemo pridemo na makadamsko cesto. Edino mesto, kjer markacija ni tako jasna, držimo se desne in pot nadaljujemo nad cesto. Še malo in pot bo postala bolj atraktivna in zanimiva. Čeprav moram priznati, da je tudi po strmi poti v jesenskem času hoditi prav čarobno.

Drugi del poti postane bolj skalnat in pazljivost ne bo odveč. V jesenskem času se sonce večinoma časa skriva za visokimi vrhovi, zato je pot splozka. Ko preidemo iz gozda, strmina malo popusti. Nekajkrat so skale visoke, zato so potrebni višji koraki. Pot absolutno poskrbi zato, da naše mišice na nogah delajo zelo aktivno. Na določenih predelih je pot urejena z lesenimi stopnicami za lažji dostop. Prav tako je v pomoč jeklenica.

Najbolj atraktiven del poti pa je prav zagotovo nekaj metrov visoka lestev. V razmislek vsem tistim, ki imate za družbo v hribih tudi svoje zveste štirinožne prijatelje. Sama imam boston terrierja, ki ga brez problema dvignem, zato z lestvijo nisem imela težav. Pri večjih pasmah pa bo zelo dobrodošla pomoč. Lestev je zelo varna in čvrsto pritrjena v skalo, zato brez skrbi tudi za tiste, ki imate izziv z višino.

Drugi del poti mine zelo hitro, zato boste prav kmalu prispeli do Češke Koče na Spodnjih Ravneh. Objeta je z visokimi okoliškimi vrhovi in postreže s čudoviti razgledi. V jesenskem času so macesni okrog koče obarvani v čudovito značilno rumeno barvo. Za pohodnike, ki si želite daljših poti je tudi odlična izhodiščna točka za kar nekaj dva tisočakov: Skuta, Kočna in Grintovec. Lahko pa podaljšamo tudi do Kranjske koče na Ledinah (približno 1h) ali do Vratc (približno 40min).

Češka koča je čudovit nekaj urni izlet. Sama se potrebovala za hojo gor in dol 2h in 20min. Pot je primerna je tudi za starejše otroke, ki so vajeni hoje v hribe. Ker sem bila na vrhu v času, ko so planinske koče že zaprte, težko podam mnenje o izbiri hrane, prav zagotovo pa je v poletnem času možnost okusnega hribovskega kosila ob čudovitih razgledih in toplem soncu. Na Jezerskem imate še vedno možnost obiskati kar nekaj gostiln. Najbolj priljubljeno je prav zagotovo Gostišče ob Planšarskem jezeru, zelo dobro izbiro pa imajo tudi v restavraciji Kočna in kamping&glamping Cvet Gora, kjer ponujajo odlične domače izdelke

newsletter